Vær kritisk når du læser råd om sundhed på nettet

Pas på med at følge ufaglige råd om sundhed. Det kan påvirke dit helbred.

Af klinisk diætist Klaus Frobenius, ejer af Klinik for Helbred og Sundhed på Islands Brygge.

 

“…Hvordan skal jeg spise for at forbrænde mere? Hvad kan jeg spise mod forstoppelse? Hvordan beregner jeg selv mit energibehov? Hvordan taber jeg mig hurtigt og effektivt?…”

 

Ovenstående spørgsmål og mange lignende er ofte googlet af tvivlende mennesker, der søger et hurtigt svar vedrørende deres sundhed. Ved en hurtig Google søgning, får man da også mange bud på et svar, men hvad er så skidt og kanel af alt det, man kan læse på nettet?

I disse tider, hvor alle kan have en holdning og blogge om den, kan man finde både kvalificeret og mindre kvalificeret information på nettet. Man skal have et skarpt og kritisk øje for at kunne sortere mellem lødig og misvisende information, og det kan selv for den rigtig skarpsindige til tider være svært.

Der er efter min mening for meget information på internettet, hvilket kan føre til fejllæring. Dette gælder ikke kun emner indenfor sundhed, men i virkeligheden de fleste områder der berører vores liv. Problemet opstår når man i den bedste tro følger nogle af de googlede råd omkring sundhed, hvor det kan have en direkte farlig konsekvens for helbreddet. I nogle tilfælde kan det skyldes, at det læste er en anbefaling til en snæver gruppe og hvor det kan være svært at gennemskue, at det ikke passer til netop din krop. I andre tilfælde er det direkte forkert. Her tænker jeg især på nogle af de mere alternative tankegange omkring kost og sundhed, hvor meget af det ikke er ordentligt videnskabeligt underbygget.

Her vil jeg gerne fremhæve et eksempel, som jeg af og til støder på, når vi snakker om kost og sundhed. Det er for tiden populært at spise ‘syre-base kost’, hvor man indtager fødeemner, baseret på deres sure eller basiske egenskaber, i en stræben efter at styre sin indre pH værdi. Her tilsætter man blandt andet citron til vand for at gøre det basisk. Jeg vil, uden at komme nærmere ind på hvorvidt syre-base kost er sundt eller usundt, blot understrege at vand ikke bliver basisk af at få tilsat citron. Citron har en pH-værdi på 2,3 og er derfor sur. Tilsætter du citron til dit vand – ja så bliver det surt. Det lyder måske som 8. klasses kemi, men fakta er at mange af os har glemt sådanne grundvidener, og syre-base kostens popularitet er blot et eksempel på at vi i jagten på sundhed, kan lade os styre af ulogiske principper.

 

Tilsæt citron til dit vand, hvis du kan lide smagen eller synet af den gule skive flyde rundt.

Ovenstående eksempel er harmløst. De færreste tager skade af citronvand, men vi skal generelt passe på med at læse alt, hvad der er udgivet på nettet, som sandhed. I bedste fald påvirker det kun din pengepung. I værste fald, kan det påvirke dit helbred. Lider du af en kronisk sygdom, er du gravid eller er dit helbred påvirket på anden måde, bør du især sætte dig ind i hvordan de online sundhedsråd kan påvirke din krop.

Hvad gør man så, hvis man søger svar på et givent spørgsmål og vil vide om det man læser er lødigt?

 

Vurder din kilde kritiskt

Det kan være fint at bruge Googles søgefunktion til en hurtig undersøgelse af et givent spørgsmål, men det er altid en god ide, at vurdere om det man læser er skrevet af kvalificerede fagfolk. Alle kan i dag udgive en bog, så det er i sig selv ikke længere et blåstempel for lødighed.

 

Kig efter forfatterens kvalifikationer, og forhold dig kritisk til om vedkommende nu også ved hvad han taler om.

 

Indenfor området omkring kost og sundhed er der især mange ideologier og personer, der ytrer sig om dem. Disse kan endda fremstå meget autoritære og overbevisende om deres budskab, men deres agenda kan måske i virkeligheden være at sælge dig en bog eller en personlig træningstime i dit lokale fitnesscenter. Der er selvfølgelig ikke noget i vejen for at købe en ydelse, hvis denne ydelse tilbydes af en person eller virksomhed, der har den faglige baggrund i orden.

Bruger du Google til at undersøge dit spørgsmål om sundhed, vil et par ekstra klik på skærmen derfor hjælpe dig med at vurdere om teksten er lødig. Klik på teksten i Google for at læse mere end overskriften og den korte beskrivelse. Klik desuden lidt rundt på hjemmesiden bag teksten for at finde ud af om det er fagfolk, der står bag det skrevne.

 

Er det skidt at Google sig til sundhedsråd?

Der er som sagt intet i vejen for at bruge Google til den første og hurtige undersøgelse af dit spørgsmål, så længe man læser med sit kritiske øje. Mindre spørgsmål kan måske endda klares med det.

Vi skal til gengæld være varsomme med ufaglige sundhedsråd, der kan påvirke vores helbred. Nettet er eksempelvis proppet med slanketips og informationer om diverse diæter og slankekure. De færreste slankekure tager dog den enkeltes helbredsmæssige udfordringer og ernæringsmæssige behov i betragtning, idet kuren som regel udelukkende er en begrænsning af kalorierne – enten ved at begrænse fedt eller kulhydrat.

Det var eksempelvis på mode for et par år tilbage, at spise efter 5:2 kuren, der var et af de hyppigt Googlede emner dengang. Ved 5:2 kuren spiser man restriktivt 2 dage om ugen ved at indtage mindre end 500 kcal på disse dage. Man taber sig ganske vist, men det er svært at leve efter så strikte kostprincipper på den lange bane. De fleste tager derfor de tabte kilo på igen. Værre er det dog, hvis man lider af en kronisk sygdom, hvor man i så fald blot opnår at stresse sin krop unødigt.

Du ved også med dig selv, om du har fået et fyldestgørende svar eller om du har brug for faglig vejledning. Er du stadig i tvivl efter din Googling, vil mit råd altid være at rådføre dig med en fagperson – særligt hvis du søger sundhedsråd, der direkte kan påvirke dit helbred.